Raskausajan ravinto haltuun – maksuton haaste!

      Comments Off on Raskausajan ravinto haltuun – maksuton haaste!
Raskausajan ravinto haltuun maksuton haaste

Raskausajan ravinto herättää kysymyksiä. Odottava äiti tarvitsee runsaasti ravintoaineita, mutta varsinkin alkuraskaudessa vain vähän lisäenergiaa. Jotta tämä yhtälö toimii, on keskityttävä syömään pääasiassa ravinteikasta perusruokaa.

Raskausaika on erinomaista aikaa parantaa omia ruokailutottumuksiaan. Ainakin silloin, kun pahin pahoinvointi on helpottanut. Hyvät päätökset ruokien suhteen vaikuttavat niin odottavan äidin kuin tulevan lapsenkin terveyteen pitkällä aikavälillä.

Raskausajan ravitsemuksen haasteet ovat pitkälti samoja kuin ei-raskaana olevienkin

Miksi? Raskausaika on pitkä aika. Moni positiivisen raskaustestin tehnyt saattaa innostua elämäntapamuutoksesta yhtä lailla kuin kuka tahansa ei-raskaana olevakin. Valitettavasti molemmissa tapauksissa yleinen lopputulos on alkuinnostuksen hiipuminen.

Muista, että olet tekemässä pysyviä muutoksia ruokavalioosi. Ne voivat olla pieniä, mutta kun pidät niistä kiinni, ne tuottavat tuloksia pitkän ajan kuluessa. Samalla ne tulevat hyödyttämään lastasi, koska jossain vaiheessa lapset siirtyvät syömään samaa ruokaa vanhempiensa kanssa. Mitkä tahansa ruokatavat eivät kelpaa lapsellesi!

Raskausajan ravinto – mihin kiinnittää huomiota?

Erityisesti raskausajan ravinnossa on kiinnitettävä huomiota seuraaviin asioihin:

Perusteet kuntoon

Terveellinen ruokavalio on kokonaisuutena kunnossa. Tähän päästään syömällä tuoretta, monipuolista ruokaa. Jokainen suomalainen on kuullut ruokapyramidista, mutta osaatko sanoa, mitä siellä on milläkin rivillä?

Painonhallinta

Painon kuuluu nousta raskausaikana, mutta ei kymmeniä kiloja. Painonhallinta raskausaikana saattaa kuitenkin olla normaalia haastavampaa mm. hormoneista johtuen.

Rauta

Harva nainen selviää raskausajastaan ilman rautalisää. Rautavarastoista kannattaa huolehtia raskausaikana, koska kehittyvä sikiö tarvitsee runsaasti rautaa. Lisäksi synnytys pienentää rautavarastoja entisestään verenhukan takia.

Rautavaje on luultua yleisempää, eikä sitä aina osata diagnosoida oikein. Monen pienten lasten äidin väsymyksen taustalla saattaa olla raudanpuutos.

Folaatti

Harva raskaana oleva nainen saa ruoasta riittävästi folaattia. Se on kyllä mahdollista, kun ruokavalio on kokonaisuutena kunnossa joka päivä. Folaatista olen kirjoittanut täällä.

Kalsium

Helpoin tapa varmistaa riittävä kalsiumin saanti on käyttää monipuolisesti eri maitotuotteita. Mikäli ne eivät sinulle sovi, tai et halua niitä käyttää, ovat kalsiumilla täydennetyt kasvijuomat ja -valmisteet hyvä vaihtoehto.

D-vitamiini

D-vitamiinilisää suositellaan Suomessa kaikille raskaana oleville. Muistathan ottaa sitä joka päivä! Lisää D-vitamiinista voit lukea vaikka täältä.

Jodi

Jodia saa mm. kalasta ja jodioidusta suolasta. Mikäli ei käytä näistä kumpaakaan, saattaa jodin saanti jäädä liian alhaiseksi. Tällöin jodilisä voi olla paikallaan. Muista kuitenkin, että liikaakaan jodia ei ole hyvä. Tämän vuoksi esimerkiksi sellaisia merilevävalmisteita ei tulisi käyttää raskausaikana, joiden jodipitoisuudesta ei ole varmuutta (kts. Eviran sivuilta tarkemmin).

Välttämättömät rasvahapot

Välttämättömiä rasvahappoja saat mm. kalasta ja kasviöljyistä. Niiden saanti on ehdottoman tärkeää kehittyvälle sikiölle.

Maksuton raskausajan ravinto -haaste sinulle odottava äiti!

Raskausjan ravinto hallussa? Vai mietityttääkö vielä?

Osallistu maksuttomaan viiden päivän haasteeseen, jossa saat paljon lisää vinkkejä, miten laittaa ruokavaliotasi kuntoon raskausaikana. Haasteessa pääset tarkastelemaan omaa ruokavaliotasi ja voit arvioida sen terveellisyyttä ohjeideni mukaan.

Mitä haaste sisältää?

  • Päivä 1: tietoa ruokarytmistä sekä kysymyksiä, joiden avulla arvioit, onko ruokavaliosi kokonaisuutena kunnossa
  • Päivä 2: asiaa folaatista. Saat listan ruoista, joissa on runsaasti folaattia. Lisäksi saat päivän esimerkkiateriat, jotka sisältävät folaattia (ja muitakin ravintoaineita) vähintään 100 % päivän tarpeesta
  • Päivä 3: vinkkejä, miten parannat raudan saantia ruokavaliosta sekä sen imeytymistä ruoasta. Lisäksi käsittelemme lyhyesti jodia.
  • Päivä 4: tietoa rasvasta ja sen merkityksestä sikiölle. Asiaa myös painonhallinnasta raskausaikana.
  • Päivä 5: asiaa närästyksestä, ummetuksesta ja raskausajan diabeteksesta.

Saat tämän kaiken tiedon viiden päivän aikana suoraan sähköpostiisi.

(Haasteeseen ei voi juuri nyt osallistua)

 

Jaa sosiaalisessa mediassa